Slumpa  |  Lägg till  |  Om

Brevlådetömning

  5  0
När man har en så explosiv diarré att när man skiter så säger det braaaak och sedan kommer det en stor mängd väldigt snabbt som vräks helt okontrollerat ner i dassholken. Det känns som om att man har tömt hela tarmen på allt innehåll på ett bräde.
Uttrycket baseras på hur gick till att tömma de flesta av dåvarande (70-talet) Postverkets brevlådor. De kunde bara tömmas genom att med en nyckel öppna en lucka som satt undertill och som när den öppnades föll neråt och hölls fast med gångjärn i brevlådans baksida. När postpersonalen skulle tömma dessa brevlådor så höll man en postsäck runt brevlådan och när man låste upp luckan så föll den neråt av sin tyngd och ut rasade alla breven i lådan med ett brak (det var viktigt att man höll postsäcken stadigt runt brevlådan, annars kunde det hända att hälften av breven hamnade utanför och blev vindens offer till förskräckelse för den som råkade slarva.)
Det är således den fysiska likheten mellan ordets rätta innebörd och dess slang-innebörd som lett fram till uttrycket, som troligen främst användes bland postanställda.


- Hörru grabben, hur mår du? Du ser lite blek ut!
- Jag var inne på toa nyss och det var en riktig brevlådetömning!
- Åh fy fan, då får man hålla sig borta från det stället på ett tag!

diarré rännskita Räserbajs
Av Taggen den 24 mars 2021
Närliggande ord: bre Breffla Brehm Brehäng breivika breka Brelle bresa Bresh brevbärare Brevlådetömning brickor Brigesam brilljanne brillor bring brisa, bris brittsommar Bro Broccoli brocka


Gillar du Slangopedia? Klicka på våra annonser när du ska handla på nätet!