Slumpa  |  Lägg till  |  Om

lägga på en rem

  26  2
Att skynda sig, sätta fart.
Uttrycket härstammar från gamla tidens verkstadsindusti. Där drevs maskinerna av remmar, som man la på - och då var det dags att jobba.


Lägg på en rem nu, vi har bråttom!
skynda remma skägga
Av FreK Saturday, September 19, 2009

lägga på en rem

  8  0
I gamla verkstäder drevs i princip alla maskiner i ex vis ett snickeri av balataremmar från en gemensam drivaxel i taket. Denna axel drevs från en vattenturbin (anläggningaen var vanligen placerad vid ett mindre vattendrag med förhållandevis blygsam fallhöjd). Den gemensamma huvuddrivaxeln snurrade hela tiden, medan den maskin som för tillfället användes kopplades in genom att maskinens drivrem fördes över från en frilöpande skiva, till en skiva låst till huvudaxeln, när momentet som avsågs (ex vis hyvling av bräda) var klart, återfördes remmen med en gaffelliknande spak till den frilöpande skivan och hyveln stannade.

I överförd mening användes begreppet"lägga på en rem" sno på, sättigång etc.
Arbetslang yrkesspråk
Av Snickars Lovisa Thursday, December 20, 2012
Närliggande ord: Läderstjärnan lädret Lägda lägenhetsbråk lägg en lägga drallen Lägga en Lägga en kabel lägga en pizza lägga näsan i blöt lägga på en rem lägga på luren Lägga rushen Läib Läk Lällo Lämmen Lämna Abdi på simskolan Län Länsman Lära


Gillar du Slangopedia? Klicka på våra annonser när du ska handla på nätet!